Soms word je als beginnende zelfstandige coach heel wankelig. Dat had ik toen ik na de uitzending ‘’Zondag met Lubach’’ over leefstijlcoaches (22 maart 2022) mezelf ook nog eens onbevangen trakteerde op een avondje theater met Daniël Arends! Ook hij gaf een flinke sneer naar leefstijlcoaches! Best heftig zoveel kritiek in een korte tijd! Ik was vol enthousiasme en met een berg ervaring op het gebied van motiveren, vitaliteit en een gezonde leefstijl, het nieuwe pad van individueel online coachen ingeslagen. De innerlijke criticus ging na deze kritische bespiegeling gelijk grondig aan het werk: ‘’Is een coach wel echt van meerwaarde? Wat kan ik toevoegen aan alle zelfhulpboeken en online informatie over gezondheid, ontspanning, mindfulness, het stellen van doelen, voeding experts en noem het maar op? Waarom niet een goeie podcast volgen en zelf aan de slag gaan? Wie zit er nu te wachten op (nog een) coach er zijn er al zoveel! Wat voeg ik dan nog toe?’’
Tijd om mijn wankelend zelfvertrouwen even weer bij elkaar te rapen door kort op papier te zetten wat de meerwaarde van een coach kan zijn. Zeker als het gaat om veranderingen in leefstijl, zoals gezonder eten, meer bewegen en het voorkomen van chronische stressklachten.
Een coach is erop gericht je te ondersteunen en te motiveren oude gewoontes op een nieuwe frisse manier te bekijken en aan te pakken.
Nu denk je wellicht: ‘’Ik heb al heel erg veel verschillende diëten en sporten geprobeerd en toch verval ik na een tijdje weer in mijn oude gedrag: het nieuwe is eraf, de voortgang is minder dan verwacht of door drukte is het niet meer in te passen’’. Kiezen voor een ander dieet of beginnen aan een nieuwe sport betekent eigenlijk dat je elke keer door iets nieuws te kiezen hoopt dat het je deze keer gaat lukken om het vol te houden: een herhaling van hetzelfde gedragspatroon. In het algemeen zijn we geneigd om alles op dezelfde vertrouwde manier aan te pakken: want zo is de gedachte: zo doe ik dat.. Kortom, je levenservaring is waardevol en tegelijk maakt het je ook minder flexibel om eens op een andere manier je ongezonde gewoontes om te buigen naar een gezondere leefstijl. In de gesprekken met een coach worden deze patronen helder en krijg je nieuwe vaardigheden voor een frisse aanpak van een oud, hardnekkig vervelend gedrag.
Een coach maakt je bewust van gebeurtenissen, gedachtes en gevoelens die zorgen voor terugval in oude gedragspatronen.
Vanuit je levenservaring heeft iedereen bepaalde ingesleten overtuigingen wie jij als persoon bent, wat je sterke kanten zijn en waar je valkuilen liggen. Je ziet jezelf en beoordeelt jezelf steeds met dezelfde bril op. Ook zijn we geneigd om fouten of mislukkingen (denk aan het niet volhouden van een sportschema, toch weer beginnen met roken of na een misstap geen weerstand kunnen bieden aan chocola, chips en al het ander lekkers) op dezelfde manier te veroordelen: zie je wel ik ben een slappeling, geen doorzetter, of het past niet bij mij. Maar ongezonde gewoontes zijn niet voor niets ontstaan. De (sociale) omgeving, jouw emoties, jouw negatieve gedachten, jouw overbelasting en chronische stress werken allemaal mee om het ineffectieve gedrag in stand te houden. Het helpt om stil te staan bij en inzicht te verkrijgen in de samenhang tussen al deze gebieden en het ongewenste gedrag waarmee je worstelt.
Een coach maakt je bewust van de verschillende soorten ‘’honger’’ en vermoeidheid.
Je eet niet altijd om je lichaam te voeden. Veel eetgewoontes zijn ingesleten gewoonte gedrag: Plof je ‘s avonds moe op de bank dan hoort daar iets lekkers bij, Ben je na een overvolle dag toe aan ontspanning dan pak je een glas wijn. Ga ja naar een feestje dan eet je voor de gezelligheid allerlei borrelhapjes mee. Ben je in de auto onderweg dan koop je een snack bij het tankstation. Iedereen kan dit soort rijtjes opnoemen van gewoontes die zeer opdringerig en hardnekkig kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor vermoeidheid: na een dag achter je beeldscherm of overleggen met klanten of collega’s kun je totaal overprikkelt en leeg zijn. Fysiek ben je echter helemaal niet moe, want je bent de hele dag nauwelijks fysiek actief geweest. Gevolg is dat je de aanwezige onrust gaat dempen met bijvoorbeeld alcohol, snacken en weer naar een beeldscherm staren op de bank. Al deze opties dragen niet bij aan een goed herstel en toch is het heel erg moeilijk om op pure wilskracht vanuit dat uitgeknepen gevoel te kiezen wat goed voor je is!! Een coach geeft je vaardigheden om al eerder te herkennen dat er overbelasting dreigt (herkennen van rode vlaggen). Door vervolgens eerder en sneller te herstellen voorkom je een totale meltdown. Door je lichaam op de juiste manier van de beste brandstof te voorzien (het gezonde voedingsfundament), oefeningen aan te leren voor een snel herstel ervaar je meer energie en kom je in een opwaartse spiraal naar meer vitaliteit en fitheid.
Na het schrijven van dit stukje durf ik te beweren dat een leefstijlcoach van meerwaarde kan zijn voor iedereen die zeurende ontevredenheid voelt als het gaat om bewegen, voeding of ontspanning. Voor mensen die maar doorgaan en er niet in slagen ongewenste en ongezonde patronen te doorbreken. Voor mensen die last hebben van chronische stress en dit dempen met ongezonde gewoontes. Kortom: voor een hele groep mensen is een coach van meerwaarde en kan een hoop verdere ellende van langdurig uitval voorkomen!
Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen? Neem gerust contact met me op!